Werken in de gehandicaptenzorg

De 25-jarige Tessa Lettink wist al op jonge leeftijd dat ze ‘iets’ op sociaal gebied of in de gezondheidszorg wilde gaan doen. Toen ze voor haar studiekeuze kwam te staan, was het niet heel verwonderlijk dat ze de hbo-opleiding Social Work koos. Inmiddels heeft ze haar opleiding afgerond en werkt ze ruim een jaar bij zorgorganisatie Driestroom in Elst, die met meerdere woon- en werklocaties ondersteuning en begeleiding biedt aan mensen met een beperking. En van die keuze heeft ze geen moment spijt.

Foto Tessa
Tessa werkt als begeleider in de flexpool bij Driestroom en was student Social Work.

“Ik vind heel veel dingen leuk. Dat ik graag iets met mensen wilde gaan doen in de gezondheidssector, dat stond voor mij wel vast. Ik had de keuze om een universitaire- of hbo-opleiding te gaan doen. Ik koos bewust voor het hbo omdat je daar, in tegenstelling tot de universiteit, echt praktijkervaring opdoet. Het leuke van mijn opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen was dat je breed opgeleid wordt en je echt in de praktijk kon ervaren wat je leuk vindt. Zo liep ik bijvoorbeeld stage in de jeugdzorg, waarbij je veel met kinderen werkt. Dat lag mij wat minder. Toen ik ervaring opdeed in de gehandicaptenzorg bleek dat ik daar heel blij van werd.”

Van school naar werk
De opleiding gaf Tessa een goede basis om als starter aan het werkende leven te beginnen. “De opleiding Social Work kent meerdere uitstroomprofielen. De eerste twee jaar krijg je een brede basisopleiding, waarbij je in aanraking komt met verschillende doelgroepen. Zo leer je meer over de ontwikkeling bij kinderen, jongeren of mensen met een beperking. In de jaren daarna gaat het meer om de verdieping en ligt de focus op een specifiekere doelgroep. Door mijn stage-ervaring was de overstap van school naar werk niet groot.”

Flexpool: bewuste keuze
In de gehandicaptenzorg vond Tessa ook een baan. Ze werkt op nulurenbasis als begeleider Flex bij Driestroom. “Dit betekent dat ik voor verschillende locaties en doelgroepen aan het werk ga. De keuze voor de flexpool is een bewuste. Het is heel fijn dat ik zelf de regie heb over mijn uren. Kan ik een keer een dag niet werken, dan neem ik geen dienst aan. Tijdens mijn studie zorgde dat ervoor dat ik in het weekend kon werken om doordeweeks naar school te gaan”, vertelt Tessa enthousiast.

Divers werk
Inmiddels heeft Tessa helemaal haar draai gevonden in haar werk. “De afgelopen tijd was ik bij een horecagelegenheid aan het werk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hield ik mij bezig met het coachen, begeleiden en aansturen van de asssistent-medewerkers, zodat zij hun werkzaamheden goed kunnen uitoefenen. Maar ik ben ook wel eens in een woongroep te vinden.”

“Het is fijn om de bewoners te ondersteunen bij hun dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld bij het helpen met douchen, aankleden of het klaarmaken van het ontbijt. Als je een vaste woongroep hebt dan komen daar nog meer taken bij. Dan ben je niet alleen met de directe zorg bezig, maar ook met alles wat daaromheen bij komt kijken. Dan heb je ook meer contact met de familie, doe je boodschappen voor de groep of ga je mee kleding kopen voor de cliënt.”

Theorie versus praktijk
De basiskennis voor haar werk kreeg Tessa tijdens haar opleiding, maar, zo geeft ze ook aan; het merendeel leerde ze in de praktijk. “Tuurlijk komt het ook wel voor dat ik sommige dingen in de praktijk nog niet ken. Door het gewoon te doen komt het eigenlijk altijd goed. Het is vaak een kwestie van ervaring opdoen en inspelen op de situatie. Soms zegt een boek dat je linksaf moet, terwijl in de praktijk rechtsaf beter werkt. En je krijgt vaak ook vanuit werkgevers cursussen aangeboden. Denk aan een cursus medicatie delen of hoe te werken met een tillift.”

Tevreden en voldaan gevoel
“Er zijn zoveel dingen die mijn werk zo fijn maken. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om te zien dat assistent-medewerkers van de horecagelegenheid zelfstandig leren cappuccino te zetten en daar heel trots op zijn. Dat geeft mij veel voldoening. Ik vind het heerlijk om te zien dat anderen plezier hebben. Als ik dan vervolgens mijn dienst mag draaien met gezellige collega’s en we hebben fijn gewerkt, dan ga ik met een tevreden gevoel naar huis.”

Onbegrensde mogelijkheden
“Werken in de zorg vraagt om flexibiliteit en inlevingsvermogen, net als het stukje zorgzaamheid. Of ik over een aantal jaren hetzelfde werk nog uitoefen? Ik vind het nu superleuk, maar ik ben nog jong dus ik weet niet of ik voor altijd in de flexpool wil blijven werken. In de gehandicaptenzorg wil ik zeker werkzaam blijven. En dat is het mooie van de zorg, je kunt alle kanten op.”

Wil je ook aan de slag in de gehandicaptenzorg? Bekijk hier vacatures of lees meer over dit werkveld.