Blog: Van onrust naar opluchting

Anne, midden 20, heeft bewust voor de zorg gekozen. Als oudste kind uit een groot gezin is ze vertrouwd met ontzorgen. Ze is een verzorgende met heel haar hart. De laatste tijd is ze echter onrustig. Het lukt haar niet meer om met plezier de gaten dicht te lopen waar ze vroeger haar hand niet voor omdraaide. Ze schaamt zich er soms voor dat ze uitvalt naar collega’s en wil van haar onrust af. Dankzij de coachingsgesprekken vanuit Sterk in je werk hervond ze haar werkplezier. Lees hier haar ervaringen.

Sterk in je Werk

Energielekkers

‘Het is zo zwaar’, vertelt ze haar coach, ‘ik loop de hele tijd al op mijn tandvlees, ik trek dit niet meer.’ Dit is niet wie Anne is en wie ze wil zijn. Voor haar gevoel is ze alle gaten aan het dichtlopen. Ze neemt al bijna geen vrije dagen meer uit verantwoordelijkheidsgevoel. En thuis doet ze eigenlijk geen leuke dingen meer, omdat ze te moe is. ‘Ik ben zo moe en onrustig van dit alles, ik weet het niet meer.’ Op de vraag van de Sterk in je werk coach hoe zij omgaat met energiegevers en energielekkers, schiet ze in de lach bij het laatste woord. ‘Het woord heeft een dubbele lading; het is één groot energielek waar niks lekkers aan is.’ Samen met de coach onderzoekt ze in de gesprekken hoe Anne omgaat met haar vrije dagen, hoe haar innerlijke pauzeknop bij haar werkt en op welke manier zij wel of niet taken afstemt met haar collega’s.

Pauzeknop

Anne komt tot het besef dat ze alle gaten dichtloopt omdat zij zich zo verantwoordelijk voelt. Dat gaat steeds vrij snel ten koste van het nemen van haar (rooster)vrije dagen. Vanuit het inzicht op welke momenten ze eigenlijk het liefst energie wil opdoen krijgt ze de opdracht hiervoor blokken in haar agenda te zetten. 'Geef de dingen waar je echt blij van wordt voorrang', adviseert de coach. 'En oefen ook met je innerlijke pauzeknop. Creëer nadenktijd voor jezelf voordat je ja zegt op iets of tegen iemand.'

Het oefenen van een paar realistische situaties die zich hebben voorgedaan, helpen haar om hier steviger in te staan. ‘Het voelt wel wat ongemakkelijk om dit zo te oefenen met een onafhankelijk iemand die mij niet persoonlijk kent. Aan de andere kant ook fijn’, zegt ze.

Gevoel van opluchting
In drie telefonische gesprekken met een onafhankelijke coach heeft Anne mooie stappen kunnen zetten. Ze hervond een stukje vertrouwen, en met de praktische tips en trucs kon ze meer dan ze dacht. De onrust maakte plaats voor opluchting. 'Ik voel me gesterkt om met plezier als verzorgende door te gaan.'
*Situaties komen overeen met de praktijk, namen en concrete ervaringen vanzelfsprekend niet.

Herkenbaar?
Heb jij net als Anne behoefte om met een onafhankelijke coach te praten over je werksituatie, loopbaan of werkgeluk? Ga naar sterkinjewerk.nl voor meer informatie en meld je direct aan!